Valgfag – vælg selv de fag du brænder for 

Hver eftermiddag fra tirsdag til torsdag har vi valgfag fra klokken 13.0014.30Her får du en masse valgmuligheder og kan selv vælge de fag, som passer dig allerbedst. Valgfag giver derfor mulighed for faglig fordybelse, men også for at prøve nogle af de fag, der ikke undervises i, på den linje du har valgt. Nogle af valgfagstilbuddene skifter i løbet af året og andre kører hele skoleåretHer er et udpluk af de valgfag, vi tilbyder:  

Svømning og vandaktivitet er for dig, der holder af at svømme – eller som gerne vil blive bedre og har lyst til at bruge svømning, som den fantastiske styrke- og konditionstræning, det er.  

Udover svømmetræning vil en stor del af faget også indeholde forskellige former for vandaktiviteter i form af lege, boldspil og konkurrencer i vandet. I træningen tages der udgangspunkt i den enkeltes færdigheder og niveau. Der arbejdes både med grundlæggende teknikker og fysisk udvikling. Om du er dreng, pige, let øvet eller rutineret svømmer har ingen betydning for, om du skal vælge svømning eller ej, for her kan alle være med.  

På valgfaget bo-træning øver vi os, ud over den obligatoriske bo-træning,  i, at kunne klare de almindelige hverdagsting der følger med, når man skal til at flytte hjemmefra. Vi træner det at vaske sit eget tøj, at få system i rodet på sit værelse, gøre rent på den mest hensigtsmæssige måde, at blive fortrolig med at agere i et køkken samt at handle ind.  

Alle disse ting foregår i en rolig og hyggelig atmosfære, således at hverdagsgøremål bliver forbundet med noget positivt, som giver, for at for at kunne klare sig selv. 

Hurtighed, hurtige fødder og speed på bold.  

På fodboldholdet lærer du de forskellige sparke-tekniker, taktikken og evnen til at læse og forstå spillet og træffe de rigtige beslutninger, når du er under pres. Et af de vigtige punkter er, at det er ok at fejle og dumme sig samt fairplay, når du er i modgang.  

Så er du bidt af en gal fodbold, så er det her det foregår. 

Når vi har håndværk og design som aktivitet, sætter vi fokus på kreativiteten og fantasien. Vi arbejder med designs af egne produkter, hvilket kan være alt inden for flere forskellige håndværk. F.eks. snitter vi gerne i træ, syr korssting eller på maskine, og er du glad for at strikke, bruger vi tiden på detAlt er muligt, hvis du selv har ideerne. Vi arbejder altid ud fra hver enkelt elevs egne forudsætninger   

Elsker du at bevæge dig, eller har du bare lyst til at komme i gang med at bruge din krop aktivt? Så er idræt noget for dig! I idrætsundervisningen på Østergård er du med til at planlægge forløb og vælge aktiviteter. Vi tror på medbestemmelse og medansvar, og der vil derfor være rig mulighed for at komme til at arbejde med netop den idrætsgren, som du synes er spændende. Vi kommer til at svede, grine og arbejde med kroppen, og du vil hurtigt opleve, at fysisk aktivitet giver dig et større psykisk overskud i hverdagen.  

 Østergård har vi hvert år et stort julemarked, hvor forældre og andre interesserede kommer og besøger Østergård.  Derfor forbereder vi i dette kreative valgfag en masse spændende ting, som skal sælges til julemarkedetVi laver kunsthåndværk i mange former, bl.a. julepynt, træting, håndarbejde og juledekorationer. Vi går også i køkkenet for at fremstille lækre ting, såsom syltede rødbeder, rødløg og drueagurker fra egen have. Småkager og honningkager hører også julen til, så det er noget vi bager og sælger i søde, små portioner.  

Kort sagt er aktiviteten både for dem, der har lyst til at lege med håndværktøj inclakkuværktøj og snitteknive, og så for dem, der har lyst til køkkenaktiviteter og traditionelle, kreative ting. 

Dette valgfag er for dig, der gerne vil ud at røre dig, og som er interesseret i historie og kultur. 

Kultur på cykeltur giver dig indsigt i, hvordan du kan ”læse” landskabet set med biologiske, geografiske, historiske og kulturelle briller. Du får viden om, hvordan kulturens påvirkninger kan ses i landskabet, samt får lov at opleve cykling, som et naturligt transportmiddel. 

Vi kører ture i lokalområdet, dvs. inden for en radius af 10-30 km. På turen gør vi stop for at se høre, og røre ved naturen og kulturen, som vi ellers bare ser ud på mens vi kører. På hver tur tager vi billeder, så du, når valgfaget slutter, har en flot billedeportfolio 

Alle skal have cykel og cykelhjelm samt egnet tøj og cykelkurv til en ”madpakke”. 

Interesserer du dig for natur og miljø, eller er du en af dem, der ønsker at gå til tværfaglig naturfagsprøve, så skal du vælge ”Natur og Kulturforståelse”. Vi skal arbejde med, hvordan natur og kultur påvirker hinanden og lære at forstå, hvordan menneskelig aktivitet påvirker vores kultur og natur, både på kort og lang sigt. I begyndelsen af skoleåret vil vi have fokus på lokalmiljøet, og du skal derfor med ud på ture i området omkring Østergård. Senere på skoleåret vil du lære noget om lokal/global natur, kultur og miljø, og der vil blive lavet mindre forsøg i relation til undervisningen. For dig der har mod på det, vil det være muligt at gå op til den praktiske naturfagsprøve i juni måned.

Har du altid interesseret dig for heste, eller har du altid drømt om at prøve at ride? På dette valgfag har vi både nye og erfarne ryttere. Vi har det sjovt og lærer en masse om hestene. Vi har stor fokus på sikkerheden i omgangen med hestene, og du bliver undervist i hestens røgt og pleje. Vi rider dressur, springer, arbejder med horsemanship” og leger med hestene. Du hjælper til med at holde stalden ren og lærer, hvordan hestene fodres rigtigt, for at opnå den rette trivsel.