En typisk dag på Østergård
På Østergård bliver eleverne vækket af Heidi, som hver morgen går rundt og banker på i alle huse. Når Heidi er gået, er det elevens eget ansvar at stå op, gøre sig klar og gå over i spisesalen til morgenmad. Hvis man er elev i de tre bagerste huse, spiser man morgenmad og frokost i eget hus, og der er fordelt opgaver hvem der henter mad i køkkenet.
Hvis det er svært at stå op om morgenen, anbefaler vi, at man medbringer et gammeldags vækkeur eller en clockradio, da eleverne jo ikke har deres telefoner eller anden it, før om eftermiddagen.
På Østergård serveres der sund morgenmad i spisesalen og Heidi holder hver morgen øje med, om alle elever er mødt op. Alle skal møde op i spisesalen, også selvom man ikke ønsker morgenmad. I stedet er der mulighed for at snakke med sine kammerater og på den måde sker det ofte, at der bliver drukket lidt vand og spist lidt frugt alligevel. De sociale rammer indbyder ofte til et let måltid, som på sigt munder ud i et godt måltid morgenmad. Eleverne spiser i deres kontaktgrupper (slotte), hvor der er en god stemning med lidt snak og smilende unge mennesker.
Heidi hjælper også eleverne med at huske at tage deres medicin. Hvis en elev ikke dukker op til morgenmad, så giver Heidi besked til kontaktlæreren som følger op på situationen. Vi opfordrer alle vores elever til at starte dagen med et sundt og nærende måltid mad. Morgenmaden er med til at få en god og rolig start på dagen.
Når morgenmaden er spist, samles vi til dagens morgensang. Her synger vi sange fra Østergårds egen sangbog, fejrer de elever, der har fødselsdag og giver beskeder. Det er en skøn måde at starte dagen på, og når skoleåret er omme, vil du opdage, at du ikke bare har lært en hel masse nye sange men at du også er kommet til at holde af dem.
Den primære undervisning på Østergård er opdelt i seks linjer: Køkken, Grøn Linje, Hest, Sport og Udeliv, Musik og Krea. Der undervises tre dage om ugen på linjefaget. Du vælger linje for et halvt år ad gangen, på den måde kan du nå at prøve to forskellige linjer i løbet af dit efterskoleår.
De to dage man ikke har linjefag, har man undervisning i studietid som er dansk og matematik. Du er på hold med dem der er fagligt på samme niveau som dig, og indenfor de to blokke linjefag (køkken, grøn linje og hest er en blok og musik, sport og udeliv, og krea er den anden blok)
Formiddagspausen er dagens første frikvarter. Spisesalen er åben, og der er mulighed for at spise frugt og grønt og få en kop the eller kaffe. Andre sidder og nyder pausen i opholdsstuen, eller udenfor når vejret er godt. Der plejer at være en hyggelig stemning i pausen, hvor der altid er voksne til stede i spisesalen.
Den primære undervisning på Østergård er opdelt i seks linjer: Køkken, Grøn Linje, Hest, Sport og Udeliv, Musik og Krea. Der undervises tre dage om ugen på linjefaget. Du vælger linje for et halvt år ad gangen, på den måde kan du nå at prøve to forskellige linjer i løbet af dit efterskoleår.
De to dage man ikke har linjefag, har man undervisning i studietid som er dansk og matematik. Du er på hold med dem der er fagligt på samme niveau som dig, og indenfor de to blokke linjefag (køkken, grøn linje og hest er en blok og musik, sport og udeliv, og krea er den anden blok)
På Østergård spiser vi lækker, varm mad til frokost og nyder den altid velforsynede, salatbuffet. Køkkenet på Østergård arbejder med bæredygtighed og klimavenlig mad, hvor der bl.a. er en ugentlig dag med vegetarmad. Vi arbejder med økologi og har konstant mellem 30% – 60% økologiske råvarer, der indgår i madproduktionen. Østergård har derfor det økologiske bronzemærke.
”Fra jord til bord” er en grundtanke på Østergård, hvor de dyr skolen har indgår i køkkenet efter slagtning. Skolens høns leverer de æg, som vi bruger i køkkenet. I skolens urtehave og drivhus dyrkes en del af de grøntsager, som indgår i køkkenets madproduktion. Her dyrkes blandt andet kartofler, porrer, løg, selleri, gulerødder, majs, radiser, salat, tomater, agurker og meget andet.
Mandag og onsdag eftermiddag er der valgfag. Her får du en forskellige valgmuligheder. Valgfag giver derfor mulighed for faglig fordybelse, men også for at prøve nogle af de fag, der ikke undervises i, på den linje du har valgt. Nogle af valgfagstilbuddene skifter i løbet af året og andre kører hele skoleåret. Hvis du skal op til prøve, så har du ikke mulighed for at vælge valgfag, men har i stedet prøveforberedende, med de lærere du kender fra din studietid.
Her er et udpluk af de valgfag vi tilbyder:
- Boldspil
- Hest
- Læsecafe
- Naturfag
- Wellness
- Drama
- Tysk
- Maskinværksted
- Friluft
- Pedelværksted
- Traktorkørekort
Aktiviteter kan sidestilles med fritidsaktiviteter, og på Østergård har vi en lang række tilbud, både om eftermiddagen og om aftenen. Der tilbydes nye aktiviteter 4 gange om året, ofte med udgangspunkt i elevernes ønsker. Dette er blot et udpluk at de aktiviteter, som vi har tilbudt i indeværende skoleår:
- E-Sport
- Ridning
- Maskinværksted
- Sang
- Bagning
- Yoga
- Fiskeri
- Skydning
Sidst på eftermiddagen er der indlagt 45 minutters ”stilletid”. Det betyder, at alle elever går ind på deres værelser og hviler, hører musik, rydder lidt op eller noget helt tredje, som kan hjælpe dem med at slappe af og finde ro ovenpå en hel dags undervisning. Vores elever plejer at være glade for dette lille, daglige pusterum.
Til aftensmad spiser vi kold mad, ofte suppleret af lune retter. Buffeten består bl.a. af med rugbrød, pålæg, grøntsager og andet lækkert og eleverne forsyner sig selv. Der er, som altid, vand på bordene og hyggelig stemning i spisesalen.
Hver aften tilbyder vi en til to aftenaktiviteter, som det er helt frivilligt at deltage i.
Tilbuddene er mange og af meget forskellig art. Der er både noget til den aktive samt den mere stille elev. Aftenaktiviteten afhænger af, hvem der er på vagt, og hvad det pågældende vagtteam ønsker at tilbyde, den pågældende aften. I hallen kan der være aktiviteter så som stikbold, badminton, bordtennis og fodbold. I ophold kan der for eksempel tilbydes kortspil, skak, brætspil, tegning, kreative sysler og banko. I kælderen er der mulighed for playstation og hjemmebiograf. På vagter med dejligt vejr kan en aktivitet være en cykel- eller gåtur. Onsdag aften åbner Café Ø, hvor der er mulighed for at hygge og høre musik, og hvor den lille kiosk sælger små lækkerier.
Hver aften kl. 21.00 har eleverne mulighed for at mødes i Klub Ø, hvor der servers frugt og noget at drikke.
Klokken 21.30 ringer klokken og alle elever skal gå i deres egne slotte og i gang med aftenrutinerne. Elektronik lægges i skabet. Aftenvagterne kommer på godnat-runde i alle slotte og sørger i den forbindelse for, at al elektronik, herunder telefoner, computer og i-pads, bliver lagt til opladning og låst inde i elektronikskabet. Kl. 22.00 skal der være ro i slottene, så vores unge mennesker kan få deres søvn og være friske, veludhvilede og klar til undervisning næste morgen.
Nattevagterne sover på Østergård, og det er altid muligt at komme i kontakt med dem via de faste telefoner i slottene. Vi har en forventning om, at eleverne bliver i deres senge på værelserne efter godnat-runden, men skulle de unge mennesker have behov for hjælp, befinder nattevagterne sig tæt på.